Bahan-bahan ( Loyang 9'' )
- Bahan A
- 210g tepung naik sendiri
- 30g tepung jagung
- 6 biji kuning telur ( gred B)
- 80g gula kastor
- 130ml susu cair
- 90ml minyak jagung & sedikit esen vanila
- Bahan B
- 6 biji putih telur
- 70g gula kastor
- 1/4 st krim tar tar
- Bahan c (Untuk krim Durian)
- 200g isi durian
- 300g whipping cream( jenama Rich's-Gold label)-mmg sedap dan tak payah tambah gula
- Klik di sini untuk isi bahan
Cara-cara :
-
Bahan A --
Pukul kuning telur & gula hingga sebati dan kembang
-
Masukkan tepung gandum , tepung jagung berselang seli dgn susu cair ,minyak jagung-sebatikan
-
Bahan B--
Pukul semua bahan B sampai betul2 kembang dan bertanduk
-
Masukkan bahan B kedalam A - kacau secara kaup-balik
-
Masukkan kedalam loyang 9" dan seterusnya bakar dlam suhu 180c dengan kaedah bain-marie (lapiskan air dibawah loyang )
-
Setelah kek masak sejukan atas redai.
-
Untuk krim durian - pukul whipping cram sampai bertanduk . Kemudian campurkan isi durian yang telah dilenyek.
-
Bila kek telah sejuk (mencapai suhu bilik ) -Potong @ bahagikan kepada
tiga bahagian - lapiskan dengan krim durian disetiap lapisan dan
keseluruhan kek.
-
Simpan didalam peti sejuk beberapa jam untuk mengelakkan krim menjadi cair .
keluarkan dr peti ais 15min sebelum makan .. baru sedap & spongy...
- Selamat mencuba..insyallah menjadi ...
ZoOM : Resepi untuk anda pada hari ini, dan untuk makluman ZoOM akan berkongsi dengan anda resepi terbaru daripada Myresepi untuk anda .
Suka Gossip Ini ClickLah Like @ Share !! Follow @zoomartis