Bahan-bahan:
- 250 gm beras - dibersihkan dan dituskan
- 5 biji telur - direbus
- 2 ulas bawang putih - dicincang halus
- 3 ulas bawang merah -dicincang halus
- 1 sm halia - dicincang halus
- 3 tangkai cili hijau
- 2 kuntum bunga cengkih
- 4 sm kulit kayu manis
- 2 biji buah pelaga
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
- 3 sudu besar kismis - digoreng
- 3/4 cawan sayur campur - jika suka
- 1/4 cawan susu cair
- 1 kiub pati ayam
- 2 sudu besar mentega atau minyak sapi
- Minyak masak untuk menggoreng
- Air secukupnya
- Garam secukupnya
- Gula secukupnya
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng telur sehingga kuning keemasan. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan mentega atau minyak sapi di dalam periuk nasi dan tumiskan bahan-bahan yang dicincang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga, serbuk lada sulah, serbuh kunyit dan cili hijau.
3. Kacau sehingga berbau harum. Kemudian masukkan beras. Kacau sehingga rata.
4. Apabila minyak meresap ke dalam beras, tuangkan susu cair dan air secukupnya.
5. Masukkan garam, telur, kiub pati ayam dan gula. Kacau hingga rata, tutup periuk dan tanak seperti memasak nasi putih.
6. Apabila nasi sudah masak, masukkan kismis dan jika suka, sayur campur.
7. Gemburkan nasi hingga rata. Padamkan api dan hidangkan panas-panas.
Suka Gossip Ini ClickLah Like @ Share !! Follow @zoomartis