(Resipi ini menggunakan ketuhar gelombang mikro)
Bahan-bahan:
2 cawan beras basmati - dibersih & direndam selama 10 minit
2 cawan air panas
5 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga - diketuk
2 tangkai daun ketumbar - dikerat 2 cm
2 cm halia - ditumbuk halus
2 sudu besar bawang goreng
Garam secukup rasa
Bahan-bahan Sup Daging:
(Direbus hingga empuk)
500 gm daging bahagian dada
Air secukupnya
1 bungkus perencah sup bunjut
Garam secukup rasa
Bahan-bahan Hiasan:
Bawang goreng
1 tangkai daun sup - dihiris halus
1 tangkai daun bawang - dihiris halus
Cara Menyediakan:
1. Beras dibersihkan dan dituskan sebelum dimasukkan ke dalam kaserol
atau mangkuk nasi mikro. Masukkan air panas dan juga satu cawan sup
daging, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, halia, bawang
goreng, garam dan daun ketumbar.
2. Masak dengan kuasa high selama 15 minit. Bila air kering, kacau
hingga rata. Pastikan mangkuk sentiasa ditutup dan biarkan beberapa
minit di dalam ketuhar supaya nasi kembang dan masak sepenuhnya.
3. Semasa menghidang, masukkan daging ke dalam nasi dan taburkan
bawang goreng, daun sup dan daun bawang. Hidangkan bersama sup dan juga
sos cili.
Suka Gossip Ini ClickLah Like @ Share !!
Follow @zoomartis