Bahan-bahan ( 2 org )
- 4 biji telur ayam
- 3 ulas bawang putih - dihiris
- 1 biji bawang besar & 1 cm halia muda - dihiris
- 15 tangkai cili api kampung - dihiris kasar, serong
- segenggam ikan bilis - dibelah @ kiub bilis pn blh
- secawan air asam jawa cair
- garam & gula secukup rasa
- sedikit minyak utk menumis
- akk slalu gak bubuh tomato yg diptong baji..
- Klik di sini untuk isi bahan
Cara-cara :
panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi, pastu masukkan bilis, bawang besar & halia, kacau hingga wangi. then masukkan cili, kacau hingga menusuk hidung.
masukkan secawan air asam & secawan air biasa. biar mndidih. suaikan rasanya. slow kn api, then, pecahkan telur perlahan2 ke dlm kuah. kalau bleh biar lah elok bulat yer.. jgn di godek2/kacau. tutup kuali, msk ngn api sderhana dlm 5 minit.
bila telur sdh kental, blh la tutup api.. ikut suka lah ya, nk telur tu msk btol @ separa msk kuning nya.. hehe..
Suka Gossip Ini ClickLah Like @ Share !! Follow @zoomartis