Bahan-bahan:
1 1/2 kg beras Basmati
4 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sm halia
8 biji buah pelaga
2 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga lawang
2 sudu besar serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu besar serbuk ketumbar
2 liter air
2 tin susu cair
3 helai daun pandan
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
3 biji tomato
Garam secukup rasa
Sedikit daun ketumbar
Cara menyediakan:
1. Bersihkan beras dan tuskan.
2. Kisar halus bawang besar, bawang merah, bawang putih dan halia.
3. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
4. Masukkan buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang, serbuk jintan putih, serbuk jintan manis dan serbuk ketumbar.
5. Kacau sehingga naik bau.
6. Masukkan air dan susu cair. Biarkan mendidih.
7. Masukkan beras, cili merah, cili hijau, tomato, daun ketumbar dan garam. Gaulkan.
8. Masak nasi sehingga airnya kering.
9. Hidangkan bersama lauk-pauk.
Suka Resepi Ini ClickLah Like @ Share Dengan Kawan-kawan
Follow @zoomartis