Februari 18, 2012

Resepi Nasi Ayam Hainanese

Bahan-bahan:

1 ekor ayam
6 cawan air
30 gm halia - dicincang
30 bawang putih - dicincang
30 gm daun ketumbar
Secubit garam
100 gm tauhu - dipotong dadu
2 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil minyak bijan
Timun - dihiris nipis
Tomato - dihiris nipis
Salad

Bahan-bahan untuk nasi:

400 gm beras wangi - dibersihkan dan ditus
30 gm bawang putih - dicincang
30 gm bawang besar - dicincang
30 gm halia - dicincang
60 gm lemak ayam
1/2 liter stok ayam
Secubit ayam
2 helai daun pandan

Cara menyediakan nasi:

1. Tumis bawang putih, halia dan bawang besar bersama lemak ayam.

2. Masukkan beras dan gaul hingga mesra.

3. Masukkan stok ayam dan daun pandan.

4. Biarkan nasi benar-benar masak.


Cara menyediakan sup:

1. Didihkan air.

2. Masukkan halia, bawang putih, garam dan daun ketumbar untuk dijadikan sup.

3. Masukkan ayam ke dalam sup.

4. Tutup dan biarkan sehingga sup mendidih.

5. Keluarkan ayam, potong ayam kepada beberapa bahagian.

6. Hidangkan bersama timun, tomato dan salad.

7. Kemudian masukkan tauhu ke dalam sup sebelum dihidangkan bersama ayam yang dipercik kicap cair dan minyak bijan.

8. Hidangkan juga bersama sos cili dan kicap cair.
Suka Gossip Ini ClickLah Like @ Share !!