Bahan-bahan:
270 gm air
3 cawan beras basmati
3 1/4 cawan air rebusan udang
2 cm halia - hiris panjang
1 ulas bawang putih - dihiris
2 labu bawang besar - dihiris
2 sudu besar mentega/minyak
2 helai daun pandan - simpul
1 biji lada benggala merah - potong dadu
1 biji lada benggala hijau - potong dadu
1 tin cendawan butang
100 gm bunga kubis - potong kecil
100 gm brokoli - potong kecil
100 gm jagung muda - potong kecil
1 batang lobak merah - hiris nipis
300 gm udang
2 sudu besar bawang goreng
Cara Menyediakan:
1. Basuh beras, tuskan airnya.
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar diikuti halia
hingga wangi. Tuangkan air kulit udang dan biarkan mendidih. Masukkan
daun pandan serta beras. Masak hingga hampir kering.
3. Sementara menanti nasi masak, panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi.
4. Masukkan udang, balik-balikkan sebentar sebelum dimasukkan
cendawan dan sayur-sayuran yang dipotong kecil. Kacau sebentar, tutup
api dan alihkan ke pinggan.
5. Apabila nasi hampir kering, masukkan tumisan sayuran bersama
udang, kacau rata dan tutup periuk kembali. Biarkan kering sempurna.
6. Apabila menghidang, taburkan bawang goreng.
Suka Resepi Ini ClickLah Like @ Share !!
Follow @zoomartis